Om konstnären


Anders Jonsson heter jag, född 1966 och bor i en gammal Västerbottensgård (delar från 1639) i Norum utanför Umeå. I mitt landskapsmålande hämtar jag mycket av min inspiration från naturen och skiftningar i temperament och känsla som olika årstider ger. Ljus, och kontraster eller minimalistiska variationer - enhetlighet är något som är drivande i mina bilder. Mycket av min inspiration hämtar jag också från flertalet sekelskifteskonstnärer. Exempelvis Helmer Osslund, Karl Tirén, Anders Zorn och Tom Thomson, men även t.ex. Ivan Aguéli.

Jag målar även abstrakta motiv. Bakom dessa ligger ofta en känsla, att vilja måla i en viss färg eller att få uttrycka en stämning. Och jag faschineras av det okända och obegripliga, som också kommer i uttryck i de abstrakta motiven.Jag har en ateljé på övervåningen i mitt hus. Håller nu på som bäst med att göra om rummet så det skall passa. Att ha en egen ateljé är också väldigt inspirererande till ett mer produktivt skapande. Att komma till ateljén innebär att koppla bort alla tankar på jobb eller annat. Det blir en fristad i nuet.Utbildning inom konst:
Började måla hösten 1986 på en kvällskurs i Luleå med Rickard "Ricky" Sandberg. Gick 1987 två lärorika terminer på ABF-kvällskurs i Umeå med Katarina Söderdahl. I övrigt autodidakt, men långt ifrån färdigutvecklad i mitt målande. Jag målar främst i olja, främst för dess förmåga att skapa en lyster som jag inte kan uppnå med andra tekniker. Gouache är en teknink som jag håller på att utveckla. Har också sedan 2007 målat mer gouache, som också återspelgas i de tavlor jag gjort. Gick under 2010 en akvarellkurs hos Marianne Sandström på galleri Paletten i Umeå. En rolig kurs med många olika tekniker.

 
  Utställningar:
 1.  2 gånger på uställning som universitetet i Umeå anordnat för studenter
 2.  Kafé Björksta i Umeå 1990
 3.  Hagaskolans konstklubb i Umeå 1996
 4.  Abisko turiststation (länk) 2001
 5.  Vårsalong 2008, Konstfrämjandet (länk), Umeå
 6.  Konst i Kvarn i Vindeln 2008
 7.  Galleri Paletten (länk) 2009
 8.  Abisko turiststaion 2009
 9.  Konst i Kvarn i Vindeln 2009
 10.  Arte Julbasar 2010
 11.  Leia (länk)2010
 12.  Café Broberg 2012Till början© Allt material är upphovsrättsskyddat. Ansvarig för innehåll och web-design, Anders Jonsson.